Slovak English German
oznamy-pre-studentov
ja slovensko
logo-zelena-skola-hobo-transparent
erasmus-logo
isic e 26

KALENDÁR

November 2017
Po Ut St Št Pi So Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

COOK BOOK

pdf
Stiahnuť súbor

Cook-book

Veľkosť : 2.55 mb

 

PROJEKT  ERASMUS+

"Ekologické, čo inak ...?"

     V rokoch 2014 – 2016 prebieha na našej škole projekt Erasmus + podporovaný ESF. Cieľom projektu je spoločnými silami vytvoriť ekologicky fungujúce školy vo všetkých zúčastnených krajinách. Hlavnou úlohou našej školy je kontrolovať a riadiť prípravu regionálnych špecialít na jednotlivých stretnutiach vo všetkých krajinách a potom svoje skúsenosti a recepty zhrnúť v medzinárodnej kuchárskej knihe.

Naše partnerské školy:

  • Obchodná akadémia Gänserndorf, Rakúsko
  • SOŠ Santa Comba Dão, Portugalsko
  • SOŠ Zonguldak, Turecko
  • Gymnázium a Obchodní akademie Hodonín, Česko
  • SOŠ Rosarno, Taliansko

Gänserndorf

Prvé stretnutie projektu ERASMUS+ v Rakúsku

30.11.2015 – 06.12.2015

 

Na 1. stretnutí – otvorenie projektu,  sa začala oficiálna spolupráca partnerských škôl zo Slovenska, Česka, Rakúska, Portugalska, Talianska a Turecka. Študenti boli ubytovaní v rakúskych rodinách. Pracovnými jazykmi boli angličtina a nemčina. Upresnili sa úlohy každej krajiny pre účely projektu. Súčasťou tohto pracovného stretnutia bola návšteva hlavného mesta Rakúska a jeho pamiatok.

 

e3 

Prater – jazda na kolese Riesenrad

 e2

Viedeň - Návšteva galérie v zámku Belvedere

 e3

Prezentácia našej krajiny na partnerskej škole v Gänserndorfe

Holíč

Druhé stretnutie projektu ERASMUS+  na Slovensku

08.03.2015 – 13.03.2015

 

Žiaci slovenskej školy riadili spoločnú prípravu národných jedál. Vytvorili sa zmiešané skupiny, zložené zo študentov zo všetkých partnerských škôl. Každá skupina pripravila vybrané jedlá podľa receptov z niektorej partnerskej krajiny. Jedlá boli potom spoločne ochutnávané, hodnotené a zaradené do kuchárskej knihy, ktorá bude výsledným produktom našej školy v tomto projekte. Študenti z partnerských škôl boli ubytovaní v slovenských rodinách.

V druhej časti spoločného stretnutia partnerské školy spoznávali krásy našej krajiny. Videli napr. naše hlavné mesto – Bratislavu, navštívili Oravský hrad, Demänovskú jaskyňu, videli Vysoké Tatry a iné krásy našej vlasti.

 
e4 e5 e6

Spoznávame našu krajinu so zahraničnými partnermi

 

Santa Comba Dão

Tretie stretnutie projektu ERASMUS+  Portugalsku

09.05.2015 – 16.05.2015

Na pracovnom stretnutí v Portugalsku sa plnili ďalšie časti úloh, ktoré riešia a zodpovedajú za ich realizáciu jednotlivé partnerské školy. Súčasťou tretieho pracovného stretnutia bolo spoznať kultúru a zvyky Portugalska  a jeho hlavného mesta Lisabonu. Opäť bolo dohodnuté ubytovanie študentov z partnerských krajín, tentokrát v portugalských rodinách.

 

 e7 e8 e9 e10

Slovenská výprava na letisku Schwecht vo Viedni

  Rafting na rieke v Portugalsku

Prehliadka Lisabonu

 

Zonguldak

Štvrté stretnutie projektu ERASMUS+ v Turecku

04.10.2015 – 10.10.2015

 

Práve v na stretnutí v Turecku naši študenti zažili v rodinách najviac odlišné zvyky a tradície. Po splnení pracovných úloh, určených pre toto stretnutie, navštívili mesto, ležiace na  európskej aj na ázijskej časti Bosporského prieplavu, ktorý rozdeľuje Turecko na európsku a ázijskú časť. 

 

e11 e12 e13

Prehliadka Istanbulu s naším sprievodcom

 Návrat z Turecka domov.  Sadíme strom priateľstva v Zonguldaku

v Turecku.

Nasledujúce pracovné stretnutia:

 

Hodonín

Piate stretnutie projektu ERASMUS+ v Česku

14.03.2016 – 19.03.2016

 

Rosarno

Šieste stretnutie projektu ERASMUS+ v Taliansku

06.05.2016 – 13.05.2016

Posledné pracovné stretnutie v Taliansku bude vyvrcholením spolupráce všetkých partnerských škôl v programe ERASMUS+. Každá škola tu bude prezentovať výsledky svojej dvojročnej práce v projekte.

 

 

Po stretnutiach študentov a pedagógov partnerských krajín sa 14.- 20.3.2016 uskutočňuje 5.stretnutie v Česku. Predchádzajúce stretnutia boli:

-          december 2014 v Rakúsku

-          marec 2015 v Holíči

-          máj 2015 v Portugalsku

-          október 2015 v Turecku

-          marec 2016 v Česku

Pripravuje sa stretnutie: máj 2015 v Taliansku - Kalábria7

14.3.2016 – pondelok - prvý deň: Hodonín - škola

Prvý deň stretnutia Erasmus+ sa konal v Hodoníne na Obchodnej akadémii. Hneď pri vstupe do školy nás vítali študenti oblečení v národných krojoch a pohostili nás chlebom a soľou. Potom nám bola zadelená šatňa, ktorú Slováci zdieľali spoločne s Čechmi a interkultúrna komunikácia sa mohla začať.

Program bol naozaj pestrý. Začínalo sa slávnostným privítaním v aule školy, kde okrem riaditeľa školy mal príhovor aj primátor mesta Hodonín. Celým programom nás viedli študenti v anglickom jazyku a príhovory boli popretkávané folklórnym vystúpením a krátkymi propagačnými videami mesta Hodonín a Českej republiky. Nejednému účastníkovi vyhŕkli slzy pri pozretí si krátkeho zostrihu programu ERASMUS+.

Po privítaní sa študenti rozdelili do tímov a venovali sa workshopom.

Učitelia mali tiež svoje workshopy. Na prvom workshope sa venovali vyhodnoteniu predchádzajúcich stretnutí Erasmu. Taliani vyhodnotili stretnutie v Turecku, Rakúšania predstavili svoju web stránku týkajúcu sa Erasmus+ a bližšie sme si vysvetlili ako pracovať s etwinningom v rámci Erasmus +. . .

Po obede sa konal orientačný beh po Hodonín, kde si študenti zmerali sily v komunikačných, orientačných, ako i jazykových schopnostiach a učitelia mali ďalší workshop, ktorý si pripravili Rakúšania. Týkal sa programu ekologická škola, na ktorej rakúsky kolegovia prezentovali ukážky chovu domácich úžitkových zvierat v rôznych podmienkach.

15. 3. 2016 – druhý deň:       Hodonín – škola

Počas utorkového pobytu na našej partnerskej škole v českom meste Hodonín bol pripravený bohatý a zaujímavý program nielen pre všetkých zúčastnených študentov, ale aj pre učiteľov.

Program pre študentov sa začal hneď ráno, keď mali chlapci možnosť zahrať si volejbal, resp. futbal a dievčatá precvičovali tzv. zumbu.

Po týchto športových aktivitách postupne študenti zažívali rôzne aktivity, ktoré boli prevažne spojené s blížiacimi sa sviatkami – vypočuli si zaujímavú prezentáciu o Veľkej noci, následne deti v pomiešaných skupinkách zdobili perníčky, zhotovovali papierových zajačikov, zdobili kraslice a pod.

Program pre pedagógov sme začali my a odprezentovali sme koncepciu našej kuchárskej knihy, následne sme ponúkli možnosť cudzokrajným partnerom doplniť a skorigovať správnosť jednotlivých národných kuchýň.

Ďalším bodom mítingu učiteľov bola prezentácia vyhodnotenia dotazníka o možnostiach stravovania v jednotlivých školách, ktorý bol vyplnený ešte v Portugalsku a následne rozdané nové kópie tohto dotazníka na vyplnenie, aby sme mohli s ročným odstupom porovnať rozdiely. Potom talianska strana prezentovala svoj návrh programu pre posledné stretnutie, ktoré sa uskutoční v máji. K jednotlivým bodom programu sa živo diskutovalo ako o možnostiach spôsobu dopravy po južnom Taliansku, o návštevách pamätihodností, sprievodcoch, stravovaní a cenách za rôzne vstupné.

Tento deň bol zakončený večerným programom pre študentov, v ktorom nesmeli chýbať zaujímavé súťažné aktivity a, samozrejme, diskotéka.

16. 3. 2016 – tretí deň:   návšteva ekologických centier Lipka a Rozmarýnek v Brne

Počas tretieho dňa Erasmus+ sme navštívili ekologické centrá Lipka a Rozmarýnek v Brne. Súčasťou exkurzie bola návšteva Vily Tugendhat určená len pre pedagógov.

Ekologické centrum Lipka patrí k jedným z najväčších a najstarších environmentálnych a vzdelávacích centier v ČR. Toto centrum ponúka ekologické výukové programy pre deti materských škôl a žiakov základných a stredných škôl. V rámci nášho doobedného programu sme spolu so žiakmi boli rozdelení do troch skupín, pričom každá skupina sa venovala príprave konkrétneho zdravého jedla. Jedna skupina mala k dispozícii maslo a rôzne druhy byliniek ( medvedí cesnak, pažítku, petržlenovú vňať , koriander), z ktorých si žiaci pripravili vlastné domáce bylinkové maslo. Úlohou druhej skupiny bola príprava biochleba podľa receptu. Študenti tak mali možnosť pripraviť si suroviny podľa receptúry, zamiesiť cesto, vypracovať bochníky chleba a nakoniec upiecť si chlieb. Súčasťou prípravy chleba bola aj názorná ukážka, ako chlieb vzniká. Študenti si vyskúšali „cepovanie“, čiže oddeľovanie zrniek od stebiel, tak ako to robili naši predkovia. Zdravé stravovanie spočíva aj v príprave čerstvých zeleninových a ovocných šalátov a tie si namiešali študenti tretej skupiny. Ingrediencie, ako čínska kapusta, mrkva, mungo klíčky a pohánkové klíčky, cícer, paprika, cesnak a cibuľu sa stali základom pre zeleninový šalát a kombináciou  jabĺčka, mrkvy, orieškov, banánov a pomarančov vznikol chutný ovocný šalát. Nakoniec študenti šaláty dochutili chutnými zálievkami. Všetky skupiny sa prestriedali a svoje kuchárske výtvory nakoniec aj ochutnali.

Poobede sme sa presunuli do pobočky Lipky, a to do Rozmarýnka. Ide o ekodom, ktorý realizuje výučbové programy zamerané na zdravý životný štýl a zdravé bývanie. Počas programu žiaci absolvovali odborné prednášky týkajúce sa šetrenia energie v domácnostiach (žiaci mali možnosť vypočítať si množstvo vody, ktorá zbytočne uniká z nedotiahnutých vodovodných kohútikov) , informácie o zelených strechách, využitia solárnych systémov ako možnosť šetrenia energie, alebo prednášky o využití dažďovej vody.

 Rozmarýnek Príprava biochleba    Aktivity v centre Lipka 
 erasmus  2 3  4   5

4.- 6.deň – poznávací výlet do PRAHY

 IMG 20160317 164516 IMG 20160318 120143  IMG 20160318 151355  IMG 20160318 153820 

 

 

p1akifdr0r131nnvb3rmdul1sde7Posledné pracovné stretnutie, v poradí šieste, projektu ERASMUS+  absolvovali 13 študenti a pedagógovia v Taliansku, začiatkom mája. Všetky náklady na dopravu lietadlom i pobyt boli opäť hradené z projektu financovaného EU.

Rovnako ako predchádzajúce stretnutia, ktoré boli  v Rakúsku, v Portugalsku, v Turecku, v Česku i v Holíči, bolo stretnutie študentov rôznych krajín a  národností veľmi zaujímavé, obohacujúce, plné spoznávania nových krajín, ich tradícií, kultúry, gastronómie i veselých zážitkov.

Študenti aj pedagógovia mali teraz možnosť spoznať hlavné mesto Talianska - Rím, kde strávili prvé tri dni. Vyskúšali si rôzne formy cestovania od jazdy mestským autobusom, cez električky a obrovské rímske metro. Zistili, že v meste, ktoré má viac ako 2 milióny obyvateľov a veľké množstvo turistov, je potrebné byť neustále ostražitý. Rím svojou históriou priamo dýcha a všetci boli unesení jeho atmosférou. Navštívili Vatikán, rímske Koloseum, Panteón, Forum Romanum, či Fontánu di Trevi.

Po historickom spoznávaní mesta sa všetci ( Slováci, Česi, Rakúšania, Portugalci, Taliani a Turci) presúvali smerom na juh. Keďže projekt má názov „Ecological, what else? zastavili sa v jednej z najväčších botanických záhrad na svete v Neapole.

Mesto Neapol, ležiace v Neapolskom zálive, prezývané aj ako „ zvodné mesto“ malo úplne iný ráz ako Rím. Navštívili Castel dell'Ovo – „ Hrad Vajce“, o ktorom je veľa povestí. Pre futbalových fanúšikov je Neapol mesto SSC Neapol, a študentom sa podarilo dokonca nášho Hamšíka. Pre nadšencov jedla je mesto známe delikátnou pizzou Margheritou.

Cieľom pobytu bolo mesto v Kalábrii - Rosarno, kde sa nachádza hosťovská škola Liceo Scientifico a kde študenti boli rozdelení do rodín. Taliani sú veľmi rodinne založení ľudia a na študentov už čakali s veľkým úsmevom a otvorenou náručou. Ďalšie dni sa niesli v pracovnej nálade, všetci absolvovali množstvo workshopov a športový deň na pláži. A z toho mali naši študenti asi najväčší zážitok, keďže more niektorí ešte nikdy nevideli.

V rámci workshopov účastníci navštívili i Sicíliu, mestečko Taormina pod sopkou Etna. „Toto miesto je obrazom, na ktorom nájdete všetko, čo bolo na Zemi stvorené pre potešenie oka, ducha a fantázie.“ Citát od francúzskeho spisovateľa Maupassanta dokonale vystihuje toto sicílske mestečko.

Ukončenie pracovných častí projektu prebehlo v posledný deň stretnutia na našej partnerskej škole v Rosarne. Počas celého stretnutia sa pedagógovia aj študenti dorozumievali v anglickom, nemeckom a talianskom jazyku. Počas spoločného týždňa sa upevnili priateľstvá medzi študentmi zo zúčastnených krajín a nadviazali sa priateľstvá nové. Aj po návrate domov je aktívna komunikácia medzi mnohými študentmi z našej školy a z partnerských škôl.

Hlavné ciele projektu boli splnené, študenti spoznali rozmanitosť kultúr, ich zvyky, tradície a históriu. Mali možnosť rozvíjať svoje jazykové kompetencie a nadviazať priateľské, ale i pracovné kontakty v partnerských krajinách. Naučili sa orientovať v cudzom prostredí a riešiť mimoriadne situácie. Ekologické ciele projektu sme tiež splnili niekoľkými zmenami a zlepšeniami na našej škole. Záverečným výstupom našej školy v tomto projekte je Medzinárodná kuchárska kniha s receptami zúčastnených krajín. Všetky recepty boli na stretnutí v Holíči v marci 2015 vyskúšané, navarené jedlá mohol každý ochutnať. A keďže študenti varili spolu, mohli si vymeniť i cenné informácie a skúsenosti pri varení špecialít jednotlivých krajín.

Hoci stretnutie v Taliansku bolo posledné v rámci tohto projektu ERASMUS+, spolupráca s partnerskými školami nekončí a budeme spolu naďalej podnikať niektoré aktivity. Naše najbližšie stretnutie bude už 20.06.2016 v Rakúskom Gänserndorfe. Naši študenti si zmerajú sily vo futbale na Medzinárodnom športovom stretnutí.